Köpa sin första bil

De flesta som tar sitt körkort vill nog även ha friheten som det innebär med en alldeles egen bil. Vad ska man då tänka på när man köper sitt allra första åk? Det är nog väldigt få som redan vid första bilköpet kan inhandla en splitterny bil direkt från fabriken med ett nypris på 300 000 kronor. Ja, såvida man inte har spelat in en massa pengar på lotto, casinon eller skrapat fram tre klöversymboler på en Trisslott. Faktum är att de flesta köper en begagnad som första bil.

kopa-bil

Det finns olika sätt att köpa en begagnad bil på. Du kan köpa begagnade bilar via en bilhandlare och då få säkerheten att bilen gåtts igenom ordentligt och att köpet känns tryggare. Nackdelen är att priset ofta blir högre än om man köper via en annons. I dag är det vanligt att köpa sin bil via blocket. Det man ska titta på när man köper en bil via annons är at man tittar på ur långt bilen har gått. Det är större chans att bilen håller längre om den inte har körts så långa sträckor. Det är också bra att välja ett vanligt bilmärke som det är lätt att hitta reservdelar till i fall något skulle gå sönder. De lite udda och ovanliga märkena är det kanske inte alla bilverkstäder som tar emot eller kan fixa reservdelar till. Bilen, som kanske från början var en billig historia, kan då sluta i en riktigt dyr affär. Vid själva affären är det bra att se över om ägarna har sina papper i ordning och att ägarbeviset stämmer.

Anmälan om ägarbyte ska innehålla:

• Köparens personnummer, organisationsnummer eller annat tilldelat nummer
• Köparens namn
• Köparens adress i Sverige
• Datum för äganderättens övergång
• Underskrifter av både säljare och köpare.”

Något annat som kan vara bra att tänka på vid köp av sin nya bil är hur mycket bensin bilen drar. Om bilen exempelvis drar 1 liter per mil så drar bensinkostnaderna snart i väg. Så ett tips är att leta en bil som inte drar så mycket bensin, kanske bara 0,5-0,6 liter per mil. Ett annat spartips är att kolla upp om det medföljer både sommardäck och vinterdäck i köpet. Här kan man tjäna upp till 5-6000 kronor om däcken som medföljer är nya och fina. Kolla alltid om säljaren skriver att vinterdäck medföljer att det är rätt däck och att de inte är för slitna för då är man ju tvungen att byta ut dem i alla fall.

Slutligen så kan det vara bra om man tittar upp vad det finns för parkeringsmöjligheter i området där man bor innan man köper bilen. Ibland så kan man få köa i månader och år för en plats i ett parkeringshus. Bra att ha koll på så att man har någonstans att ställa sin nya ögonsten. Priserna på parkeringar varierar också stort mellan olika områden i städerna, det kan finnas allt från 100 kronor i månaden tupp till ett par tusenlappar i månaden.