Trafiken i påsk, så gjorde polisen

Påsken är en av de helger som är allra mest olycksdrabbade under hela året. Under denna tid på året så brukar olyckorna öka med hela 50 %, det är så många fordon ute på vägarna samtidigt så att det blir en större riskfaktor än på vanliga dagar. Under denna helg så kan man bli lite mer stressad än vanligt, att komma iväg och hinna till påskfirande osv. Ungefär som under julen, det är också en mörk period i trafiken där många människor har mist livet under årens lopp.

Man räknar på ett snitt på ungefär 7 döda och 265 skadade personer varje år under påskhelgen, det är om man samlar och använder gammal statistik hur det har sett ut tidigare år. Men det är inte enbart trafiken som dödar det är väglaget också. Påsken kan vara en tid då vädret är ganska instabilt, det kan snöa och vara minusgrader ena dagen medan andra dagar har sol och plusgrader. Det gäller att vara förberedd dessa dagar, kanske behålla vinterdäcken på ett par extra dagar om man ska åka förbi Gävle och fortsätta norrut.

Polisen gjorde förra året en bra insats och stängde av ett körfält vid vissa sträckor på de större vägarna. Det fick en bra genomslagskraft under påsken 2013 och man gjorde likadant i år, 2014. Samtidigt bevakande man vägarna lite extra för att hålla trafiken i schack. Så trafiken i år var relativt lugn och det inträffande inte många olyckor med dödlig utgång.

Vi hoppas att man gör likadant nästa år vid påsken, för det såg bra ut även för oss på vägarna. Vi var också norr om Gävle i år och där gick det väldigt bra med bara ett körfält öppet på vissa sträckor.