Trafiksäkerhetsverket ger råd om säker bilkörning på vintern

På trafiksäkerhetsverkets hemsida hittar du råd om hur du som bilist kör säkert i vintertrafiken och skyddar dig mot onödiga olyckor. Trafiksäkerhetsverkets viktigaste uppgift under vinterhalvåret är att se till så snöröjningen fungerar och att förhindra trafikolyckor som kan uppstå vid halka på våra vägar runt om i landet. Detta utförs av en stor flottilj av entreprenörer som står för snöröjning, sandning och saltning av trafikerade vägar.

Utöver detta så ger trafiksäkerhetsverket bra information om, och svar på de vanligaste frågorna angående din framfart på våra vintervägar. Det viktigaste rådet som ges till alla bilister och fordonsförare oavsett körförmåga och utbildningsgrad är att aldrig försätta sig i en plötslig eller farlig situation som gör att du kan förlora kontrollen på halt underlag. Ett annat råd är att inte tro för mycket på sin utbildning vilket kan leda till övertro, som medför samma olyckliga resultat med en olycka som följd.

Ytterligare råd är att sänka hastigheten, hålla ett större avstånd till andra bilister och fordon. Du bör också se över din vinterutrustning så att den är okej och enligt gällande lagar. Ta det lugnt med omkörningar och se upp för extra halka i sänkor, på broar och i dalgångar.

Din vinterutrustning för vinterväglag bör innehålla detta

En snöborste och isskrapa tror jag att alla har då det blir omöjligt att se utan det. Andra tillbehör såsom skyffel, bogserlina, startkablar, triangel och reflexväst är ytterligare värdefulla ting att ha med sig i bilen om det skulle ske något som gör att det kommer till nytta.

För övrigt så har trafiksäkerhetsverkets hemsida mycket mera information som gör dig säker. Här kan du finna mera råd i vintertrafiken. Information när snöröjning sker hos dig och i ditt område. Sist men inte minst så finns det möjlighet att få reda på det nuvarande läget i trafiken, vilket kan ge dig större säkerhet på hala vägar i vintermörkret.