Vad är en motorcykel? Information och fakta

ta-korkort

Motorcyklar är enligt lagen ett fordon på 2 hjul eller på 3 symmetriskt placerade hjul, fordonet är även bara klassat som en motorcykel om motorn överstiger 50cc.

Man brukar väldigt ofta förkorta motorcykel till mc tex mc-förare mc-tävling. Det finns 2 olika motorcykel klasser, det finns lätt-mc och tung-mc. Lätt motorcykel är max 125cc och man kan ta körkortet när man är 16år, en tung motorcykel har obegränsat cc det vill säga att allt över 125cc är en tung mc och man måste vara 24 för att ta tungt MC-kort eller 20år med 2års erfarenhet av ett A2- kort.

När man kör motorcykel ska man ha speciella skyddskläder som skyddar om man skulle råka ut för en olycka. Man ska ha en hjälm som är bra tillverkad och testad mot olyckor. Det är viktigt att man använder en speciell jacka såsom handskar och skor och även ett par byxor allihop är gjorda i material som ska klara av att stå emot friktion vid en olycka. Enligt Sveriges lag är ett bara obligatoriskt att använda en hjälm alla andra skyddskläder är inte obligatoriska men mycket nödvändiga. Det finns även skydd till motorcykeln, det är då skydd som ska hjälpa motorcykeln att stå emot väder när den inte används. Skydden är stora täcken som man lägger över motorcykeln och det ska skydda emot svåra väderkonditioner. Det finns många olika sorters motorcyklar som tillexempel sportmotorcyklar och cruisers, sportmotorcyklar är byggda med stil och prestanda för att dem ska både se bra ut och prestera bra.